Läntisen Espoon lukio Kiviruukkiin

Share |

Lauantai 2.2.2019 klo 10:40


Markku Lehto (LV30.1) kysyy, miksi Kauklahden lukio täytyy siirtää Kiloon. Olen samaa mieltä, että alueellisesti lukioverkon täytyy olla tasapuolinen ja kattava, kaikki Espoon suuralueet huomioiva. Päätöksen myötä koko läntinen Espoo Kauklahdesta (Kauklahti, Vanttila, Kurttila, Lasilaakso, Saunalahti, Tillinmäki, Kattilalaakso, Nöykkiö, Latokaski) Espoonlahteen asti, jää toistaiseksi vaille lukiota, mutta vain toistaiseksi. Lautakunta on pyytänyt pikaisesti tuomaan esityksen lukiotilojen sijoittamisesta Kiviruukin Cleantech Garden bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskittymän yhteyteen. Kiviruukki, Otaniemen tavoin, on metron varressa. Syöttöliikenne metroon tulee toteuttaa tehokkaaksi, kaikki läntisen Espoon alueet kattavaksi joukkoliikenneverkostoksi. Näin kahden suuralueen asukkaat pääsevät hyödyntämään sekä metroa, että junaa, eikä yksikään välissä olevista asuinalueista jää vaille kunnollisia joukkoliikenneyhteyksiä.

Cleantech Gardeniin suunnitellaan 35 000 k-m2 suuruista osaamisen kehittämisen ja tutkimuksen keskusta, johon sijoittuu korkeakoulu, ammattikorkeakoulu ja ammatillista koulutusta sekä bio- ja kiertotalouden yrityksiä. Näin ollen läntisen Espoon lukio sopii alueelle mainiosti.

Espoon yhteislyseon lukion nykyiset tilat tarvitaan jo syksystä 2019 perusopetuksen käyttöön, joten toistaiseksi lukio siirtyy Kiloon. Palveluverkkoperiaatteiden mukaisesti alueelliset lähipalvelut, kuten perusopetus tulee varmistaa ensisijaisesti. Lukiokoulutus on kaupunkitasoinen palvelu.

Kutojantie sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä ja on siten opiskelijoiden helposti saavutettavissa eri puolilta Espoota. Päätöstä tehdessä lautakunta edellytti, että lukiolaisten piteneviin matka-aikoihin etsitään helpottavia ratkaisuja ja tarvittaessa neuvotellaan tarvittavista joukkoliikenneyhteyksien muutoksista.

Länsi-Espoon alue on yksi Espoon kasvavimmista lapsiperhealueista, joten lukio ja muitakin koulutuspalveluja tarvitaan ehdottomasti lisää. Kiviruukin Cleantech Garden bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskittymä mahdollistaa laajan koulutus- ja muita palveluja tarjoavan alueen. Alueen toteutusta tulee kiirehtiä, jotta palvelut on käyttöönotettavissa metron jatko-osan valmistuttua.

Marika Niemi

Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan pj. (kok)

julkaistu LV 2.2.2019


Kommentit

17.2.2019 16:32  entinen äänestäjä

EYL:n siirto ja jo nyt tätä kautta arvattava koulun lopettaminen, oli yksi huonoimmista päätöksistä.
Kauklahden suuralue on yksi Espoon kasvavimmista alueista, jossa on koko ajan huutava pula päiväkoti ja koulupaikoista. Lapsia ja tulevia lukiolaisia on alueelle runsaasti. Alueen nuoret ovat hyvin eriarvoisessa asemassa vaikkapa Tapiolan nuoriin nähden, joilla on useita eritasoisia lukioita hyvin lyhyiden etäisyyksien päässä. Kauklahtelainen nuori joutuu viettämään päivittäin vähintään tunnin julkisissa liikennevälineissä päästäkseen lukioon. Lähimmän lukion, Kuninkaantien lukio, sisään pääsy keskiarvo on usealle nyt EYL:n valinneelle nuorelle aivan liian korkea. Muihin lukioihin onkin sitten jo reippaasti matkaa.
Jos kokoomuslainen politiikka johtaa siihen, että kaupungin asuinalueet ovat hyvin eriaroisessa asemassa, joutaa kokoomus vaihtoon. Kauklahdesta käsin nähtynä toimintanne on ollut hyvin ala-arvoista ja Tapiola/Otaniemi suosivaa.

Olisi ollut aikoinaan paljon pitkäjänteisempää ajattelua osoittavaa, kun Hansavalkaman pellolle olisi rakennettu uusi iso koulurakennus. Kaavan mukaista tonttimaata olisi löytynyt siitä yllinkyllin ja aikaa olisi ollut v.2006 messuista asti. Tämä on ollut enemmän halusta kuin mahdollisuuksista kiinni, eikä vieläkään ole myöhäistä.

7.3.2019 6:56  Marika Niemi

- Lautakunta päätti 23.1.19 yksimielisesti Espoon yhteislyseon lukion sijoittamisesta toistaiseksi Nihtisiltaan. Valmistelu on tehty virkamiestyönä. Lukio on myös itse ilmaissut halukkuutensa siirtyä Kutojantielle.

- Ratkaisulla mahdollistetaan peruskoululaisten opiskelu lähellä kotia.

- Espoon yhteislyseon lukion opiskelijoista vain 12,7% asuu Kauklahdessa, itseasiassa 28% kulkee lukioon Espoonlahdesta.

- Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto on varannut 17.12.18 tontin Omnialle Kiviruukista ja valtuusto on hyväksynyt kirjauksen alueelle sijoitettavista lukiotiloista.

- Matka Kauklahdesta Kiviruukkiin on 5 km.

- Kiviruukin koulutuskeskittymä edellyttää paljon nykyistä tehokkaamman ja kattavamman joukkoliikenneverkoston, jolloin koko läntinen Espoo pääsee hyötymään sekä metrosta että junasta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini