Soten suurimmat häviäjät ovat lapset ja nuoret

Share |

Keskiviikko 4.11.2020 klo 12:53


Pääkaupunkiseudun suuret kaupungit velkaantuvat, verotulot laskevat eikä valtionosuusjärjestelmä tue kestävää kasvua. Palveluiden kysyntä kuitenkin jatkaa kasvuaan. Yhtälö on taloudellisesti mahdoton ja tilannetta kurjistaa entisestään hallituksen kaavailema sote- ja maakuntahallinnon uudistus. Tuoreimman laskelman mukaan 13,26 prosenttiyksikköä kuntaverotuotosta siirtyy uusille hallintoalueille ns. hyvinvointialueille. Espoolle jäisi kuntaveronsa tuotosta tämän jälkeen 4,74 prosenttiyksikköä perusopetuksen ja toisen asteen koulutukseen järjestämiseen, varhaiskasvatukseen, kirjastoihin ja muihin kuntalaisten kannalta välttämättömiin palveluihin sekä tietenkin perusinvestointien rahoittamiseen. Pelkästään Espoon investointiohjelma on 2,5 miljardia euroa vuosina 2021-2030.

Sivistystoimen palvelutarpeet korostuvat, koska Espoo on hyvin lapsiperhevaltainen kaupunki. Sivistystoimen osuus kaupungin toimintamenoista on tällä hetkellä 37 prosenttia. Hallituksen linjaus oppivelvollisuuden laajentamisesta tulee kasvattamaan koulutuksen kustannuksia entisestään. Koska tutkinnon suorittaminen on velvollisuus, opiskelijat saavat myös maksuttomat kirjat ja muun materiaalin verovaroista.

Kasvavien kaupunkien vastuita ja velvoitteita lisätään, mutta samalla viedään realistiset mahdollisuudet hoitaa nämä palvelut. Pääkaupunkiseudun kilpailu- ja investointikyvyn heikentämisestä kärsii koko kansantalous ja maamme tulevaisuus. 

Käytämmekö mieluummin verovarat uusien hallintohimmeleiden rakentamiseen vai laadukkaan koulutuksen varmistamiseen? Minusta valinta on kiistaton!

Marika Niemi

Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan pj.

Espoon kaupunginvaltuutettu (kok)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini