Viisautta ja välittämistä tulevalle uudelle vuodelle 2021!

Share |

Torstai 31.12.2020 klo 15:30


Kulunut vuosi on ollut raskas ja aiheuttanut inhimillistä kärsimystä monin eri tavoin. Vaikka koronapandemiaa ei ole vielä selätetty, vuoden vaihtuminen tuntuu jotenkin helpottavalta ja herättää toiveen paremmasta uudesta vuodesta.

Kun katsoo taaksepäin mennyttä vuotta, on todettava että moni päätös koronan leviämisen ehkäisemiseksi on ollut viisas ja perusteltu. Toisaalta on tehty ratkaisuja, jotka olisivat kaivanneet huomattavasti laaja-alaisempaa ja  perusteellisempaa näkemystä valtiovallan taholta. Edelleenkin kaupungilla liikkuessa herättää huomiota, kuinka niin monelta puuttuu maski kasvoilta. Kun vihdoin ja viimein maahan saatiin kasvomaskeja, niiden käytön sisätiloissa, esim. kauppakeskuksissa, tulisi olla pakollista?

Miten kävikään avustusten, joita luvattiin ravintoloille, pienyrittäjille ja muille työllistäville yrityksille, jotka joutuivat lomauttamaan ja irtisanomaan henkilökuntaa lainsäätäjän toimesta tehtyjen rajoitusten vuoksi. Rahaa jaettiin avokätisesti yrityksille, jotka osasivat laatia korona-avustuksiin oikein muotoiltuja hakemuksia, tai käyttää hakemuksiin erikoistuneita konsultteja. Monessa perheessä joulun aika on ollut raskas.

Pandemia on osoittanut, että Suomessa terveydenhuolto on maailman parasta. Näytteidenotto on ollut tehokasta, erikoissairaanhoidon kapasiteetti on riittänyt, ja hoitohenkilökunta on venynyt äärirajoille. HUS:n johdon viestintä on ollut erinomaista. Ajantasaisen ja luotettavan tiedon saanti on rauhoittanut ja omalta osaltaan vaikuttanut ihmisten käyttäytymiseen ennaltaehkäisten pandemian leviämistä.

Muistan hyvin HUS:n hallituksen jäsenenä, kuinka maan hallitus keväällä lupasi kompensoida kaikki koronasta aiheutuvat kustannukset 100 prosenttisesti. Kummastuttaakin tieto, ettei valtio lupauksista huolimatta nyt korvaakaan sairaanhoitopiireille kaikkia koronaviruksen aiheuttamia kuluja, vaan esimerkiksi HUS:n osalta 40 miljoonaa jää kuntien maksettavaksi.

Rokotteen myötä toivo ja odotus paremmasta on pikkuhiljaa palautumassa. Normaali arki on erityisesti lapsille ja nuorille ensiarvoisen tärkeää. Kiitollisuus opettajia ja koulujen henkilökuntaa, päiväkodin tätejä ja setiä kohtaan, on suurta. Ilman heidän panostustaan, monen lapsen ja nuoren arki olisi ollut toisenlainen. Hyvästä työstä huolimatta, joudumme kuromaan umpeen koronan aiheuttamaa oppimisen vajetta vielä pitkään. Onneksi Espoossa olemme onnistuneet säilyttämään lasten ja nuorten monipuolisen palvelutarjonnan ja erinomaisen palvelutason.

Kun vuosi vaihtuu, saa esittää toiveen tulevalle vuodelle. Toivon hartaasti, että meistä aikuisista jokainen antaa enemmän aikaa lapsillemme, on aidosti kiinnostunut ja puuttuu herkästi epäkohtiin. Joulun alla Koskelassa tapahtunut 16-vuotiaan nuoren kuolema järkytti syvästi ja sai mielen hyvin surulliseksi. Mitä nuoren ihmisen päässä liikkuu, että voi syyllistyä niin julmaan tekoon? Miten ihmeessä kukaan aikuinen ei ole reagoinut kiusaamiseen? Välinpitämättömyys, ahneus ja itsekkyys ovat arvoja, jotka tuhoavat ja rapauttavat sitä yhteiskuntaa, jonka edeltäjämme ovat uutterasti rakentaneet. Vanha viisaus, että perintö on jätettävä parempaan kuntoon kuin on itse sen saanut, on menettänyt merkityksensä, vai onko?

Viisautta ja välittämistä tulevalle uudelle vuodelle 2021!

Marika


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini