Talousarviokokous

Share |

Keskiviikko 8.12.2021 klo 19:46


Aivan aluksi haluan kiittää neuvottelutulosta, jossa kasvun ja oppimisen lautakunnan ääni tuli jälleen kerran kuulluksi, jopa niin hyvin, että neuvottelutulos on samansisältöinen lautakunnan lausunnon kanssa. Lautakunnan puheenjohtajana iloitsen, että Espoo on koulutusmyönteinen kaupunki ja sellaisena sen tulee olla myös jatkossa.

Erityisesti lukiokoulutuksen suosio on Espoossa korkea. Yhä useampi peruskoulun päättävä nuori valitsee ensisijaiseksi hakutoiveekseen lukiokoulutuksen.

Lukion aloituspaikkoja varattiin lukuvuodelle 2021–2022 opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan päätöksen mukaisesti 66 prosentille peruskoulun päättävästä ikäluokasta. Opetustoimi esittää, että vuonna 2022 lukiopaikkoja tarjotaan edellisvuoden tapaan 66 %:lle peruskoulun päättävästä ikäluokasta.  Keväällä 2021 alin lukioon vaadittava sisäänpääsykeskiarvo oli 7,83.

Kasvun ja oppimisen lautakunnalla ei ole mahdollisuutta nostaa lukioiden aloituspaikkamäärää, koska lukiotiloista on huutava pula. Erityisen kriittinen tilanne on läntisessä Espoossa, koska Espoon yhteislyseon lukio toimii väliaikaisissa tiloissa Kilossa. Näin ollen olenkin jättänyt järjestelmään toivomuksen (3.19), että Kiviruukin ja Leppävaaran lukiohankkeita kiirehditään ja kaupunkisuunnittelulautakunta tekee kaavoituksessa tarvittavat tonttivaraukset.

Korona-aika on ollut lapsille ja nuorille vaikea monella tavalla. Mikäli lisärahaa ei olisi osoitettu kasvun ja oppimisen toimialalle, edessä olisi ollut leikkauksia opetukseen ja oppimisen tukeen. Säästötoimet lasten ja nuorten palveluihin olisivat kurjistaneet olemassa olevaa tilannetta entisestään.

Ensi vuosi selvitään. Suuri huoleni kohdistuukin tuleviin vuosiin. Espoon velkataso on suuri ja velvoitteet moninaiset. Kasvavan Espoon palvelu- ja investointitarve tulee jatkossakin olemaan korkea. Kysynkin, miten kasvu tullaan rahoittamaan?

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini