Kaupunginvaltuusto 13.6.

Share |

Tiistai 14.6.2022 klo 7:17


Kasvava kaupunki tarvitsee kouluja, päiväkoteja, kirjastoja, harrastuspaikkoja ja muita tärkeitä palveluita. Oli kyse sitten nousukaudesta tai laskukaudesta, kaupungin taloutta tulee hoitaa taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevällä tavalla ja hallitusti. Jos tehdään rytäkässä päätöksiä holtittomasti, vailla kunnollista taustatyötä, jälki tulee olemaan karmaisevaa ja kallista. Kasvun ja oppimisen lautakunnan puheenjohtajana totean, ettei lautakunnalle tarvitse tuoda yhtä ainutta koululakkautusta esityslistalle. Näillä näkymin ei ole esitetty sellaista suunnitelmaa, jolla voidaan perustella koulujen lakkautuksilla saavutettavan taloudellista tai toiminnallista hyötyä.

On toki mahdollista löytää tilankäytön järkeistämistä esimerkiksi tilojen yhteiskäyttöä lisäämällä muun muassa sijoittamalla suomenkielisiä ja ruotsinkielisiä palveluita saman katon alle tai laajemmin hyödyntämällä liikuntatoimen tiloja. Mutta nämäkin toimet tulee valmistella huolella ja niihin tulee kaikkien osapuolten sitoutua. Yllätyin kuullessani, että liikuntatoimesta on tullut ehdotus, ettei Matinkylän lukion kirjoituksia voisi järjestää uudessa liikuntahallissa vaan ylioppilaskirjoituksille tila tulisi vuokrata erillinen tila yksityiseltä sektorilta. Tämähän ei voi pitää paikkansa, eihän?

On myös syytä hyvin tiheällä kammalla käydä läpi kaikki kaupungin investoinnit eikä hyväksyä mitään mille ei ole selkeitä perusteita. Miten voi olla mahdollista, että Nupuriin on rakennettu 100 000 euron laituri, josta ei saa mennä uimaan ja metsistä löytyy liikuntavälineitä, joista kukaan ei tiedä miten niitä käytetään. Nämä vain muutama esimerkki hyvin pienistä hankkeista. Suurista hankkeista puhumattakaan.

Hyvät valtuutetut, sotesta on päätetty ja hyvinvointialueet ovat aloittaneet työnsä. Iso osa kaupungin henkilöstöstä on jo siirtynyt tai tulee siirtymään sote-alueelle. Kaupungin tulee keskittyä siihen, mitä tänne jää ja hoitaa nämä tehtävät huolella. On uskallettava luopua päällekkäisyyksistä. On myös uskallettava luottaa niihin ihmisiin, jotka parhaiten palvelukentän tuntevat eli niihin tekijöihin, jotka päivittäin asiakasrajapinnassa työskentelevät. Kasvun ja oppimisen lautakunta luottaa arjen tekijöihin oli sitten kyse erityisopetuksen järjestämisestä, työn kehittämisestä tai kustannusjärkevien ratkaisujen etsimisestä.

Suomenkielisen varhaiskasvatuksen ja opetuksen tulosyksiköt ovat pysyneet valtuuston asettamissa säästötavoitteissa, itse asiassa etupainotteisesti. Jo tässä vaiheessa ennen budjettikäsittelyä on hyvä muistuttaa valtuutettuja, että korjaaminen tulee aina kalliimmaksi kuin ennalta ehkäisevät toimet. Jos johonkin kannattaa sijoittaa näinä aikoina niin osaamiseen, meidän tulevaisuuden tekijöihin – lapsiin ja nuoriin. Tämä tietysti edellyttää, että on mitä sijoittaa. Siitä syystä Take on hyväksyttävä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini